15 Dingen die je altijd in je auto moet hebben liggen

15 Dingen die je altijd in je auto moet hebben liggen

Dat je best een reservewiel, een herstelkit of een krik in je koffer hebt liggen wanneer je onderweg een lekke band krijgt, is vanzelfsprekend. Maar daarnaast zijn er nog heel wat dingen die je beter bij de hand hebt in je auto. Omdat ze wettelijk verplicht zijn, of omdat het gewoon handig is om ze in de buurt te hebben.

1. Fluovestje

Het fluovestje of de reflecterende veiligheidsvest is een van de vier items die je altijd in je auto moet hebben liggen. Bij ons moet alleen de chauffeur er een hebben, maar je doet er altijd goed aan om een vestje te voorzien voor alle passagiers.

2. Gevarendriehoek

Ook de gevarendriehoek is een van de vier items die je wettelijk aan boord moet hebben. Op gewone wegen plaats je hem op 30 meter achter je auto, op autosnelwegen plaats je de gevarendriehoek op 100 meter.

3. Brandblusser

Een brandblusser moet je vanzelfsprekend in je auto hebben liggen, en dat is ook bij wet verplicht. Kijk zeker regelmatig de houdbaarheidsdatum van je brandblusser na, en laat hem indien nodig tijdig vervangen.

4. Verbanddoos

De verbanddoos is het vierde en laatste item dat je volgens de wet in je auto moet hebben liggen. Kijk ook hier regelmatig na of alle voorwerpen in de verbanddoos nog bruikbaar zijn.

5. Deken

Sta je met pech aan de kant van de weg en moet je iets onder de auto nakijken maar ben je op een vuile plek gestopt, kom je een ongeval tegen met een gewonde die op de grond ligt of moet je gewoon iets in je koffer vervoeren en wil je het interieur van je auto beschermen? Een deken is altijd handig.

6. Zaklamp

Ook een zaklamp komt altijd van pas als je in het donker met pech aan de kant van de weg staat. Of wanneer je kinderen in het donker op de achterbank iets laten vallen dat onder je zetel is gerold.

7. Startkabels

Of je nu zelf met een platte batterij aan de kant staat, je moet een vriend uit nood helpen of een toevallige voorbijganger depanneren: met startkabels in je auto doe je niets verkeerds. Op voorwaarde dat je ze correct kunt gebruiken, natuurlijk.

8. Paraplu

Thuis vertrokken in de stralende zon en op je bestemming aangekomen in de gietende regen? Een kleine paraplu in je handschoenkastje of een groter exemplaar in de koffer kan wonderen doen...en natte kleren besparen.

9. Muntstuk

In sommige supermarkten hoef je niet langer een stuk van 50 cent, 1 of 2 euro in een winkelkarretje te stoppen. Maar je zult maar net gehaast zijn, een stevige boodschappenlijstje bij je hebben en dan net geen muntstukken meer in je portefeuille hebben zitten...

10. Winkeltas

In dezelfde categorie als het muntstuk en even handig: een (herbruikbare) winkeltas. Zowel handig in de supermarkt als om snel je kleine aankopen uit je koffer te halen en jezelf nodeloos heen-en-weergeloop te besparen.

11. Ijskrabber

In de winter al eens met je identiteitskaart aan je voorruit staan krabben omdat je geen ijskrabber in je handschoenkastje had? Leg er een in de auto: een doodeenvoudig klassiek exemplaar of een examplaar met handschoen, zodat je hand niet koud wordt.

12. Aanrijdingsformulier

Het lijkt vanzelfsprekend maar een snelle check leert soms dat niet iedereen een aanrijdingsformulier in de auto heeft liggen. Als de tegenpartij er ook niet aan gedacht heeft, zit je allebei in de problemen. Vandaag bestaat er zelfs een app die je helpt om het formulier in te vullen.

13. Parkeerschijf

Ook dit komt vaak voor: je parkeert in een stads- of dorpscentrum op een plaats waar je een parkeerschijf moet leggen. Even grabbelen in het handschoenkastje en...niets vinden. Check straks snel even of je zulke blauwe schijf hebt en je vermijdt mogelijk een parkeerboete.

14. Boorddocumenten

Het inschrijvingsbewijs van je auto, het gelijkvormigheidsattest, het verzekeringsbewijs en je keuringsbewijs. Niet alleen nodig bij de autokeuring zelf, maar ook bij een eventuele politiecontrole. Let er trouwens op dat je het correcte deel van je inschrijvingsbewijs in je auto hebt liggen, en het andere deel thuis bewaart.

15. Instructieboekje

Staat je oliepeil te laag net wanneer je op vakantie bent en wil je zelf je olie bijvullen? Dan is het altijd handig om het instructieboekje van je auto in het handschoenkastje te hebben liggen. Daar staat in welk type olie je auto nodig heeft.

 

Wim Bervoets - www.vroom.be

Terug naar overzicht

cars iconMaak een testrit

Uw gegevens

Gelieve alle velden in te vullen.

Gewenste datum

Algemene voorwaarden