6 Tips om veilig te rijden in de winter

6 Tips om veilig te rijden in de winter

De vrieskou is weer in het land. Veilig rijden blijft een topprioriteit! Met deze 6 tips rijd je veiliger in winterse omstandigheden.

 

1. Zorg dat je auto in goede staat is

Zien en gezien worden in de winter is zéér belangrijk. Zorg er dus voor dat je auto in goede staat is. Check als je lichten goed werken, je ruitenwissers niet versleten zijn en je voldoende sproeivloeistof met antivries hebt.

 

Tip: maak steeds je schoenen sneeuwvrij en zorg dat ze droog zijn zodat je voeten mooi op de pedalen blijven.

 

2. Kijk de bandenspanning na

Je bandenspanning verlagen tijdens de winter? Fout! De bandenspanning moet altijd juist zijn, ook in winterse omstandigheden. De correcte bandenspanning kan je nakijken in de zijkant van je portier of aan de binnenkant van je tankklep.

 

3. Pas je rijstijl aan (ook met winterbanden)

De remafstand op een nat of glad wegdek is langer dan in normale omstandigheden. Hou dus meer afstand en pas je snelheid aan. Winterbanden zorgen soms voor een vals gevoel van veiligheid. Toch geven ze een betere grip maar ze zijn geen wondermiddel!

 

Je kan steeds kiezen voor de light versie van winterbanden namelijk vierseizoensbanden. Deze presteren beter dan zomerbanden, maar in heel extreme omstandigheden scoren ze toch nog minder goed dan echte winterbanden.

 

4. Maak geen bruuske bewegingen

Regel nummer 1 bij winterse omstandigheden: ga niet bruusk remmen en zeker niet als je een bocht nadert. Zorg ervoor dat je voor de bocht al snelheid mindert door tijdig je gaspedaal los te laten.

 

Moet je toch een noodstop maken? Wie geen ABS heeft, moet pompend remmen. Heb je wel ABS? Dan mag je niet pompend remmen. Doe je dat wel, dan kan de ABS niet optimaal werken.

 

5. Slippen? Ontkoppelen en uitwijken!

Maak je een slippertje? Druk dan zeker je koppeling in. Op die manier kan je wagen weer grip krijgen. Laat de koppeling daarna zachtjes terug los, zodat je weer controle krijgt. Tijdens een slippartij hebben we allemaal de reflex om te kijken naar welke obstakels we zouden kunnen raken, maar probeer dat zeker niet te doen. Kijk altijd naar de plek of opening waar je naartoe wil rijden.

 

6. Gecontroleerd vertrekken vanuit stilstand

Vertrekken op sneeuw vraagt wat techniek. Geef nooit teveel gas, want dan gaan je banden aan het slippen. Geef een beetje gas en laat de koppeling rustig los.

 

Tip: Het kan helpen om de ESP of tractiecontrole even uit te schakelen. Door deze functie uit te schakelen zal hij het vermogen doen verminderen op het moment dat je eigenlijk het vermogen nodig hebt. Vergeet daarna niet om het meteen weer in te schakelen.

Terug naar overzicht

cars iconMaak een testrit

Uw gegevens

Gelieve alle velden in te vullen.

Gewenste datum

Algemene voorwaarden