Alles wat je moet weten over de nieuwe WLTP uitstoottest!

Alles wat je moet weten over de nieuwe WLTP uitstoottest!

Door invoering van een nieuwe Europese regelgeving dienen alle nieuwe auto’s die ingeschreven worden vanaf 1 september 2018 een nieuwe en strengere emissie-, verbruiks- en CO2-test te ondergaan. De nieuwe WLTP-test vervangt de bestaande NEDC-test.

 

De nieuwe WLTP-test zal ervoor zorgen dat de CO2-uitstootwaarden gevoelig gaan oplopen (kan tot 30g/km stijgen). Voor de reeds ingeschreven wagens (getest met de NEDC-test) blijft de CO2-waarde geldig die bij de inschrijving van het voertuig bekend was (op inschrijvingsbewijs of gelijkvormigheidsattest).

NEDC 2.0

Tot 31 december 2021 moeten de autoconstructeurs voor al hun WLTP-wagens een theoretische NEDC-waarde berekenen, de zogenaamde NEDC 2.0. Hierdoor kan je als consument objectief een nieuwe WTLP-wagen vergelijken met een oude NEDC-wagen. Toch zal je voor de meeste WLTP- een gemiddeld hogere NEDC 2.0 CO2 uitstoot krijgen dan de waarde van een NEDC-model. Gemiddeld moet je rekening houden met 5 à 10 g/km.

 

Alle wagens die getest zijn volgens de nieuwe WLTP-test zullen dus tot eind 2021 steeds twee CO2 waarden meekrijgen: NEDC 2.0 en de WLTP-waarde. Voertuigen getest volgens de oude NEDC-test behouden hun oude CO2-waarde.

Impact CO2-waarde

In België heeft de CO2-waarde invloed op volgende belastingen:

  • Vlaanderen: BIV-aankoopbelasting en jaarlijkse verkeersbelasting
  • Wallonië: Ecomalus (vanaf 146 g/km CO2)
  • Federaal niveau:

o voordeel alle aard op bedrijfswagens met privégebruik van werknemers en zelfstandigen;

o fiscale aftrekbaarheid van autokosten voor zelfstandigen en bedrijven;

o de solidariteitsbijdrage in de sociale zekerheid voor werkgevers.

 

FEBIAC, Renta en TRAXIO kregen formeel bevestigd dat de NEDC-waarden effectief gebruikt zullen worden tot minstens 31-12-2020 op federaal niveau (bedrijfswagens) en tot minstens 31-12-2019 op Vlaams niveau. Dit is geruststellend nieuws voor zowel bedrijven als particulieren die toe zijn aan een nieuwe wagen want zij zullen hun beslissing niet langer hoeven uit te stellen.

 

Heeft u nog bijkomende vragen over de nieuwe uitstoottest WLTP? Lees dan zeker onze veel gestelde vragen of vraag raad aan onze verkopers!

Terug naar overzicht

cars iconMaak een testrit

Uw gegevens

Gelieve alle velden in te vullen.

Gewenste datum

Algemene voorwaarden