Bijna 1 op de 10 koplampen verkeerd afgesteld

Bijna 1 op de 10 koplampen verkeerd afgesteld

Uit onderzoek van VAB dat 8 procent van alle auto’s op de Belgische wegen verkeerd afgestelde koplampen heeft. Nog eens 2 procent rijdt rond met defecte lichten.

 

Bijna 1 op de 12 auto’s die bij het VAB-diagnosecentrum gecontroleerd worden zijn de koplampen verkeerd afgesteld. Maar hoe komt nu zoiets? De grootste oorzaak is eigenlijk vrij simpel, namelijk de kleine schokken die je auto te verduren krijgt tijdens het rijden. Een andere oorzaak kan zijn door een botsing.

 

Zien en gezien worden

Verkeerd afgestelde koplampen zorgen niet enkel voor een verminderd zicht maar ze hinderen ook andere weggebruikers. Zo zal je minder snel een fietser of een voetganger opmerken in het verkeer. Tegenliggers daarentegen kunnen dan weer verblind worden door foutief geregelde koplampen.

Oppassen met dagrijlichten

Dagrijverlichting is sinds 2011 verplicht op alle nieuwe personenwagens maar dit kan soms tot gevaarlijke situaties op de weg leiden. De dagrijverlichting wordt automatisch gestart bij het starten van de wagen, maar bij de meeste modellen branden de achterlichten dan niet.

 

Bij donker weer gebeurt het wel eens dat automobilisten de 'gewone' dimlichten vergeten te ontsteken. In tunnels of bij mistig weer levert dagrijverlichting onvoldoende zichtbaarheid voor andere weggebruikers.

Een belangrijke afkeuringsreden op de autokeuring

Tot op de dag van vandaag blijft verkeerd afgestelde lichten één van de belangrijkste afkeuringsredenen bij de autokeuring. Een defecte of verkeerd afgestelde verlichting komt niet alleen voor bij oudere maar ook bij nieuwe wagens. Een goede zichtbaarheid is én blijft een topprioriteit binnen veilig verkeer!

Doe de test!

Je kan met 3 eenvoudige stappen meteen checken of jouw koplampen goed zijn afgesteld:

 

1. Parkeer je auto voor een muur en zet de lichten aan. Zorg ervoor dat de auto op een vlakke ondergrond staat en dat er geen zware voorwerpen in de koffer liggen.

 

2. Controleer of beide lichten op dezelfde hoogte schijnen. Als dat zo is, staan je lichten correct afgesteld.

 

3. Wil je ook nog weten of je lichten op de correcte hoogte schijnen, rij dan tien meter achteruit. De rand van het licht moet nu tien tot twaalf centimeter lager schijnen dan voordien.

 

Tip: test ook de achterlichten en mistlichten want zien en gezien worden is uiterst belangrijk!

 

Ben je toch niet zeker dat jouw verlichting goed staat afgesteld? Kom langs in één van onze garages en wij checken het meteen ter plekke!

Terug naar overzicht

cars iconMaak een testrit

Uw gegevens

Gelieve alle velden in te vullen.

Gewenste datum

Algemene voorwaarden