Hoe rijd je zonder ongelukken over gladde wegen?

Hoe rijd je zonder ongelukken over gladde wegen?

ProMove, dat cursussen rijvaardigheid organiseert, geeft enkele tips zodat u zonder ongelukken op uw bestemming geraakt.

  • Als je een dikke jas (of andere winterkleren) draagt, trek je gordel voor het vertrek nog even strakker aan. Bij een aanrijding heeft een gordelspanner immers geen zin als er een dikke luchtlaag tussen de gordel en jezelf zit.

 

  • Rij rustig en gelijkmatig. Bruuske stuur-, rem- of acceleratiebewegingen kunnen ervoor zorgen dat je voertuig gaat slippen.

 

  • Anticipeer op de risico’s. Wees voorbereid op het onvoorziene door verder te kijken dan de bumper van je wagen. Zo kan je beter reageren bij risicosituaties.

 

  • Hou dubbel zoveel afstand dan normaal. De remweg wordt immers veel langer bij een nat of een glad wegdek.

 

  • Wees waakzaam bij een verandering van het soort wegdek. En doe dit zeker bij bruggen, op op- en afritten en op viaducten. Ze worden niet “opgewarmd” door de aarde en de wind heeft er meestal vrij spel waardoor ze veel gladder kunnen zijn. Laat je dus niet verrassen.

 

  • Zorg dat er steeds een zonnebril in je voertuig aanwezig is. In de winter raak je makkelijk verblind door de laagstaande zon en door de weerspiegeling ervan op een nat of een besneeuwd wegdek.

 

  • Controleer regelmatig de banden van je voertuig, zowel de bandenspanning als de profieldiepte. Is het profiel minder dan 1,6 mm dan is het hoog tijd om de banden te vervangen. Hou er rekening mee dat de bandenspanning bij koud weer met 0,2 bar kan dalen.

 

  • Winterbanden kunnen van levensbelang zijn. Het rubber van winterbanden is zo ontworpen dat het ook bij koude temperaturen soepel blijft en dus voor een beter contact met de weg zorgt. Winterbanden verminderen ook aanzienlijk het risico op aquaplaning doordat ze een dieper en ander profiel hebben dan zomerbanden. Winterbanden zijn dus niet enkel bij sneeuw zinvol.

 

  • Als het toch fout loopt en je voertuig raakt in een slip, probeer dan vooral niet te panikeren, maar onthoud deze vuistregels : duw de koppeling in, blijf kijken én blijf vooral sturen in de richting waar je heen wilt. Kijk nooit naar het obstakel dat je niet wilt raken. Onthoud ook dat – wanneer je voertuig een ABS-systeem heeft – je kan blijven sturen terwijl je remt.
Terug naar overzicht

cars iconMaak een testrit

Uw gegevens

Gelieve alle velden in te vullen.

Gewenste datum

Algemene voorwaarden