Nieuw Europees bandenlabel

Nieuw Europees bandenlabel

Bandenfabrikanten zijn voortaan verplicht om hun producten te rangschikken in 7 categorieën. Gaande van categorie A (de grootste grip en brandstofefficiëntie) tot categorie G (de laagste grip brandstofefficiëntie). Het geluid dat de band produceert wordt uitgedrukt in 1, 2 of 3 zwarte golven. De brandstofefficiëntie van de band staat los van andere parameters die een belangrijke invloed op het verbruik van de wagen hebben zoals de rijstijl, de bandenspanning en het onderhoud van de auto.

 

Brandstofefficiëntie en rolweerstand (verbruik)

 

 

 

 

 

Dit is de weerstand die een band ondervindt bij het raken van de grond. Minder rolweerstand betekent dat er minder energie nodig is om de band te laten rollen, en dus minder brandstof. De rolweerstand vertegenwoordigt ongeveer 20 % van het brandstofverbruik van een auto.

Een auto met 4 banden van klasse A kan tot 7,5 % zuiniger zijn dan dezelfde auto met 4 banden van klasse G. Dit komt overeen met een besparing van meer dan € 300 over het hele bandenleven.

 

Grip op nat wegdek (remafstand)

 

 

 

De grip die een band heeft op een nat wegdek wordt gemeten door het analyseren van de remafstand op een nat oppervlak. Banden met een uitstekende grip op nat zorgen voor een kortere remafstand op natte wegen, betere prestaties op natte wegen en stabieler bochtenwerk en stuurgedrag op natte wegen.

Het nieuwe label richt zich enkel op het aspect "betere prestaties op natte wegen".

Bij een noodstop kan de remafstand van banden uit klasse A tot 30 % korter zijn dan de remafstand van banden uit klasse G. Dat betekent - voor een personenwagen die 80 km/u rijdt - een remafstand die 18 meter korter is!

 

Geluid

 

 

 

Dit betreft het externe rolgeluid dat een maakt, uitgedrukt in decibel. Het profiel van de band heeft een grote invloed op het geluid dat de band produceert. Het bandenlabel richt zich uitsluitend op het geluid dat de band aan de buitenkant van de auto maakt.

 


Het pictogram heeft 1, 2 of 3 zwarte golven.

  • 1 zwarte golf = beste resultaat (het geluidsniveau ligt minimaal 3 dB onder de toekomstige wettelijke limiet)
  • 2 zwarte golven = middelmatig resultaat (het geluidsniveau ligt maximaal 3 dB onder de toekomstige wettelijke limiet)
  • 3 zwarte golven = laagste resultaat (het geluidsniveau ligt tussen de huidige maximulimiet en de toekomstige wettelijke limiet)

 

Enkele decibels maken een enorm verschil. Een verschil van 3 decibel betekent dat het geluid dat de band op de weg produceert, verdubbeld is. In de tabel hieronder ziet u hoe de verhouding kan worden weergegeven.

 

 

 

 

Terug naar overzicht

cars iconMaak een testrit

Uw gegevens

Gelieve alle velden in te vullen.

Gewenste datum

Algemene voorwaarden