Veilig met de wagen naar school? Zo doe je het!

Veilig met de wagen naar school? Zo doe je het!

Pennenzak…check…schriften…check…turnpantoffels? Check! Het is weer tijd voor een nieuw schooljaar. Je kleine (of minder kleine) pagadders veilig op school krijgen is steeds prioriteit nummer 1. Dankzij onze praktische tips kan je je deugnieten veilig aan de schoolpoort droppen en garandeer je de veiligheid van andere weggebruikers.

De ochtendstond heeft goud in de mond

Een eenvoudige maar zeer belangrijke tip: vertrek tijdig naar school. Zo kan je in alle rust aan je trip beginnen. Zo vermijd je foute manoeuvres want ‘haast en spoed is zelden goed’!

 

En wat dacht je van carpoolen? Pik af en toe medeklasgenootjes op voor de rit naar school. Stel een goede beurtrol op met andere ouders en spaar al eens een rit uit. Je wint niet alleen tijd maar ook vrienden.

Klik ‘m vast!

Vertrek nooit zonder dat iedereen in de wagen stevig vastgegespt zit. Voor de allerkleinsten (kleiner dan 1,35 meter) moet je steeds een aangepast zitje voorzien. De grotere kinderen hebben voldoende aan een verhoogd zitje of een veiligheidsgordel.

 

De gouden regel is: neem nooit meer kinderen mee dan dat er veiligheidsgordels zijn en klik iedereen goed vast. Maximum één kind mag vooraan plaatsnemen.

 

Opgelet: plaats zeker geen babystoel met de rug naar het dashboard wanneer er een frontale airbag in de wagen is (tenzij je deze deactiveert).

Geef het goede voorbeeld

Maak van de gelegenheid gebruik om tijdens de rit naar school je kind(eren) het verkeersreglement uit te leggen. Vertel welke borden je langs de weg ziet, waarom je moet wachten aan een druk kruispunt,…en geef er steeds een kort woordje uitleg bij.

 

Natuurlijk respecteer je ondertussen wel het verkeersreglement en hou je je aan de snelheidslimieten. In elke schoolomgeving geldt een maximale toegelaten snelheid van 30 km/uur dus wees extra attent!

 

Wist-je-datje? Bij een ongeval aan 30 km/uur is de kans op sterfte slechts 5% terwijl de kans bij 50 km/uur al op 45% ligt.

Hou ogen en oren open aan de school

Nader je de school? Rem dan al preventief af. Op de voetpaden zijn overal kinderen te vinden die soms onverwacht de straat kunnen oprennen. Parkeer je op een veilige wijze zodat u niemand hindert of in gevaar brengt.

 

Laat je passagiers steeds aan de stoepkant uitstappen maar kijk goed uit wanneer je de deur opent zodat u geen aankomend verkeer of fietsers raakt.

Op naar school!

Ziezo, voor de autorit ben jij en je deugnieten goed voorbereid. Bruyninx wenst jullie alvast een plezierig, boeiend en veilig schooljaar toe!

Terug naar overzicht

cars iconMaak een testrit

Uw gegevens

Gelieve alle velden in te vullen.

Gewenste datum

Algemene voorwaarden